Все повече ресторанти по света и особено у нас, започват да разбират, че конкуренцията е жестока и, ако не се отнасяш професионално към работата, може да питаш на кой баир С@р@т гладните!
Като човек който е бил на всички позиции в туризма, от долу до горе, мисля че имам познанията да давам оценка! Не са много хората, които в в своя 65 годишен живот са работили като :
Пиколо в Сл. бряг, Продавач на магазин плод и зеленчук до бар Вариете, сервитьор в ММЦ Приморско, готвач в хотел Бургас на Сл.бряг, Рецепционист, бюфетчик, снабдител, управител и накрая 20 години собственик на Семеен хотел в Черноморец!
Че даже и нелегален „туроператор“, за туристи само за собствения си хотел-е и за някои други де! Опитът ме е научил че най-важните неща за едно заведение са : Външен вид, интериор, обслужване, хубаво меню и вкусно изпълнение! Поводът да напиша тази статия, се нарича-Вратна пържола!
Последните 3 пъти бях в ресторанти извън Бургас, че даже и извън България! У нас – в хотели 4 звезди, а извън страната в едни от най-реномираните ресторанти! В някои от нашите сервизът куцаше!
Донесе ти нещо сервитьора, и после изчезва за 10-15 минути и се чудиш, на кого да поръчаш още нещо? В един много реномиран ресторант, агнешкото печено беше много вкусно и още по-много жилаво!
Иначе красота и изящество и прекрасен сервиз, но за тези пари, е недопустимо такова качество! Оня ден вече в Бургас, решихме да отидем в една от старите емблеми на Бургас-Златна котва.
Стара, ама с чисто нов и модерен, но не и натрапчив интериор! Посрещнаха ни, като че ли сме избрали премиер на републиката, щото това си е чист героизъм!
Менюто е стегнато и съвсем достатъчно! С разнообразие между видовете меса и риба! Не е, като книгата „Война и Мир“ със 25 страници, въпреки, че можеше и да е актуално!
Сервизът-перфектен! Трима сервитьори, от които винаги единият-едната, е в залата и не си чеше телефона, кайсиите, или крушите!
Наблюдава залата и само да погледнеш, веднага е при теб! Поръчахме със страх любимата ни вратна пържола и с трепет очаквахме, дали ще е жилава, като подметката на обувката ми!
Изненада-перфектно изпечена на фурна, крехка, като памук, с още по-крехки филии печени картофи! Тешекюр едерим, уста(майстор) Хава! Колко му трябва на човек-да си хапне, без да дъвче един час жили!
И понеже не взимам пари и не правя реклама, а пиша това, което видях, ще направя и една забележка! Имат наливно вино 3-4 вида, но го няма в менюто-Защо? И така : Златна котва доказа класата си! Ангел Божидаров.