Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, тази седмица пада с 1,47 на сто на сто до 2,316 пункта, малко под нивото от началото на годината.
Оранжерийните домати поевтиняват със 7% и се продават по 3,83 лева за килограм. Цената на оранжерийните краставици се понижава с 13,5 процента и те се купуват по 2,95 лева за килограм. Червените чушки поскъпват с 5,6 на сто до 4,35 лева за килограм в края на седмицата.
Картофите се продават по 1,31 лева за килограм, а цената на морковите пада с 1,3 процента до 1,55 лева за килограм. При зелето има поскъпване със 7,1 на сто и то се купува по 1,35 лева за килограм. Зелената салата се продава по 1 лев за брой.
Ябълките от внос поскъпват със 7,6 на сто и се продават по 1,83 лева за килограм. Лимоните се търгуват по 2,32 лева за килограм. Ягодите поевтиняват с 8,8 на сто до 5,84 лева за килограм. Бананите свалят цената си с 0,3 процента до 2,97 лева за килограм.
Кравето сирене поевтинява с 0,3 на сто и се търгува по 11,33 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ се купува с 0,8 на сто по-евтино – по 17,22 лева за килограм.
Кравето сирене поевтинява с 0,3 на сто и се търгува по 11,33 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ се купува с 0,8 на сто по-евтино – по 17,22 лева за килограм.
Пакетче краве масло от 125 грама се търгува по 2,59 лева. Пилешкото месо поскъпва с 2,0 на сто до 6,20 лева за килограм. Захарта отстъпва с 1,2 на сто и се продава по 2,44 лева за килограм в края на седмицата.
Брашно тип „500“ понижава цената си с 4,5 на сто до 1,28 лева за килограм.
Оризът поскъпва с 3,0 на сто и се купува по 3,05 лева за килограм.
Яйцата (размер М) поевтиняват с една стотинка до 0,37 лева за брой на едро.