Не е тайна, че женското съсловие клони повече към Деня на влюбените за разлика от мъжете, които не скрито предпочитат Трифон Зарезан.
Според проучване на поведението на потребителите на Българската ритейл асоциация, козметиката и бижутата са сред най-купуваните подаръци за празника на влюбените. След това се нареждат бельото, плюшените играчки, луксозните шоколадови бонбони, дрехи, обувки, чанти и аксесоари.
Без значение обаче Трифон Зарезан или Свети Валентин, българинът отбелязва празника с бутилка хубаво вино и подходящо цвете, показа проверка на ФрогНюз.
Розите за празника тази година са поскъпнали средно с около 20%, отбелязват собствениците на цветарски магазини. Цената им варира от 6 лв. за обикновена червена роза, до 10 лв. за еднометрова червена роза.
Тъй като по това време няма български цветя, розите, които преобладават на пазара са еквадорски. Хората, които не са се спрели на букет, обикновено избират именно от тях.
Купуват се и много букети, които са микс, споделят продавачите в цветарските магазини. От пролетните цветя се избират най-много лалета, които са холандски и вървят по 3 лв. за една бройка. Това, което отбелязват продавачите е, че хората през последните години са започнали да подаряват все повече цветя, дори и на не чак толкова популярните празници у нас.
Хората под 35-годишна възраст празнуват повече Свети Валентин, а тези които я надвишават – Трифон Зарезан. Без значение какво са избрали да празнуват, на този ден всички залагат на бутилката качествено вино и по-качествена храна, защото двете вървят ръка за ръка, сподели пред Фрог Асен Георгиев – управител на магазин за вина.
За този празник хората са склонни да харчат повече пари за вино, без значение дали ще бъде подарък за някой по-специален човек или просто за трапезата, каза още той. Цените в този магазин варират от 12-13 лв. и стигат до 430 лв., като за всяка бутилка си купувач без значение от цифровата й стойност.
Предпочитанията вече не са свързани толкова с различните региони, например само за Франция, ами със самите вкусовите качества на вината, обясни Асен.
Виното е 80% усещане! Особено когато се слага до храна е много важно да се избере най – подходящото, да се отвори на време, защото повечето имат нужда от кислород, да вземат въздух, да се отпуснат и да си отворят ароматите.
Тук трябва да подчертаем, че виното не е само вкус, има усещане и за аромат и мирис.
Когато се завърти чашата да се усетят ароматите, да се види цвета, след това да се усети вкус и послевкус, въобще това един истински ритуал, каза Асен Георгиев.
За да изберем най-подходящото вино за трапезата си, е хубаво да се съобразим с храната, която ще сервираме на нея. Ако менюто е от бяло месо, пиле, риба или нещо вегетарианско, сервираме бели вина или евентуално розе, ако е свинско, телешко, агнешко и т.н. – червено вино, обясни той.
Виното е любов, към самото вино, към хората, към света, към всичко, което ни заобикаля, защото идва от природата. Добрите вина отразяват мястото, на което са израснали, откъдето е гроздето, след това идва погледа и визията на технолога, който го прави, така че виното отразява любовта на целия свят, категоричен е Асен.
Констанца Илиева