Трифон Зарезан или Свети Валентин – няма значение! Българинът празнува с хубаво вино!

0
742
5d9bd784bfd234610bf8ba15e7ad6a4e L1
Източник : Фрогнюз

На 14 февруари честваме покровителят на лозарите и винарите свети Трифон (по стар стил) и покровителят на влюбените – свети Валентин.

Не е тайна, че женското съсловие клони повече към Деня на влюбените за разлика от мъжете, които не скрито предпочитат Трифон Зарезан.


.

Според проучване на поведението на потребителите на Българската ритейл асоциация, козметиката и бижутата са сред най-купуваните подаръци за празника на влюбените. След това се нареждат  бельото, плюшените играчки, луксозните шоколадови бонбони, дрехи, обувки, чанти и аксесоари.

.
Без значение обаче Трифон Зарезан или Свети Валентин, българинът отбелязва празника с бутилка хубаво вино и подходящо цвете, показа проверка на ФрогНюз.

Розите за празника тази година са поскъпнали средно с около 20%, отбелязват собствениците на цветарски магазини. Цената им варира от 6 лв. за обикновена червена роза, до 10 лв. за еднометрова червена роза.

.

Тъй като по това време няма български цветя, розите, които преобладават на пазара са еквадорски. Хората, които не са се спрели на букет, обикновено избират именно от тях.

.

Купуват се и много букети, които са микс, споделят продавачите в цветарските магазини. От пролетните цветя се избират най-много лалета, които са холандски и вървят по 3 лв. за една бройка. Това, което отбелязват продавачите е, че хората през последните години са започнали да подаряват все повече цветя, дори и на не чак толкова популярните празници у нас.

Хората под 35-годишна възраст празнуват повече Свети Валентин,  а тези които я надвишават – Трифон Зарезан. Без значение какво са избрали да празнуват, на този ден всички залагат на бутилката качествено вино и по-качествена храна, защото двете вървят ръка за ръка, сподели пред Фрог Асен Георгиев – управител на магазин за вина.

.

За този празник хората са склонни да харчат повече пари за вино, без значение дали ще бъде подарък за някой по-специален човек или просто за трапезата, каза още той.  Цените в този магазин варират от 12-13 лв. и стигат до 430 лв., като за всяка бутилка си купувач без значение от цифровата й стойност.

Предпочитанията вече не са свързани толкова с различните региони, например само за Франция, ами със самите вкусовите качества на вината, обясни Асен.

.

Виното е 80% усещане! Особено когато се слага до храна е много важно да се избере най – подходящото, да се отвори на време, защото повечето имат нужда от кислород, да вземат въздух, да се отпуснат и да си отворят ароматите.

Тук трябва да подчертаем, че виното не е само вкус, има усещане и за аромат и мирис.

Когато се завърти чашата да се усетят ароматите, да се види цвета, след това да се усети вкус и послевкус, въобще това един истински ритуал, каза Асен Георгиев.

За да изберем най-подходящото вино за трапезата си, е хубаво да се съобразим с храната, която ще сервираме на нея. Ако менюто е от бяло месо, пиле, риба или нещо вегетарианско, сервираме бели вина или евентуално розе, ако е свинско, телешко, агнешко и т.н. – червено вино, обясни той.

.

Виното е любов, към самото вино, към хората, към света, към всичко, което ни заобикаля, защото идва от природата. Добрите вина отразяват мястото, на което са израснали, откъдето е гроздето, след това идва погледа и визията на технолога, който го прави, така че виното отразява любовта на целия свят, категоричен е Асен.

 

Констанца Илиева


ADS