Безалкохолна анасонова напитка за шофьори е новият хит на Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия. Повече за иновацията разказва д-р Николай Солаков в неделното издание на “България сутрин”.
„За всички, които обичат гръцкото узо и морската храна.
Анасонови напитки има по цял свят, но ние познаваме най-добре гръцкия вариант. В Гърция има две основни анасонови напитки – ципуро и узо. Ципурото е характерно с това, че се прави само от грозде. Узото може да бъде направено и с други източници на алкохол“, каза ръководителят на екипа д-р Солаков.
История на продукта
Солаков разказва, че идеята за създаването на продукта е от няколко години, по желание на д-р Катя Яковлева.
„Беше създаден като капки за прилагане в диетични режими за храносмилателната система. Една напитка се приготвя с капки. Тази година синът на един мой приятел отвори заведение в София.
Беше решил да донесе идеята от Запада – да се направи напитка за добре дошли, искаше да прави вода с лимон. Предложих му да му дадем нещо по-интересно. Така се оказа, че капките са перфектно узо. Тогава се превърна в дринк“, обясни Солаков пред Bulgaria ON AIR.
Той се занимава с разработването на тези продукти от 2007 г.
„Нашият институт е специализиран в технология на биологично активни вещества. Когато искаме напитката да изглежда като гръцкото узо, първо слагаме капките в чашата и след това леда. Когато искаме да изглежда като българска мастика, първо слагаме леда, после капките, след това водата“, разкри специалистът.
Той показа и интересна напитка с богата история, подходяща за плажа и летните месеци.
„Идеята ми дойде преди пандемията от една винарна, създадена през 18 век на остров Корсика. Там имат лозя с Мускат Отонел. От него произвеждат бяло вино, само че със синя спирулина. Пигментът от синята спирулина предпазва чернодробните клетки. Работим постоянно по нови проекти“, изтъкна д-р Солаков.