Фъстъците са една от най-полезните ядки. Рядко обръщаме внимание на този факт, защото ги приемаме за евтини и обикновени. Фъстъците обаче са богати на множество ценни хранителни вещества, които ги правят една от най-полезните ядки, които да консумирате умерено всеки ден.
Фъстъците са богати на витамини, като А и Е, които са мощни антиоксиданти. Те съдържат минерали, сред които фосфор, желязо, цинк, магнезий, които са от огромно значение за редица функции в организма. Богат източник са и на фолиева киселина, важна за женското здраве и по време на бременност.
Фъстъците са изключително богати на антиоксиданти, което е много важно за потискането на възпалителните процеси в тъканите, водещи до хронични и дегенеративни заболявания.
Защо фъстъците са сред най-полезните ядки?
Фъстъците намаляват риска от диабет.
Фъстъците са с нисък гликемичен индекс. Освен това са богати на полезни мазнини и фибри, което балансира кръвната захар и предотвратява резките скокове в нивата ѝ. Този механизъм е от голямо значение за превенцията на диабет, както и за управлението му, ако вече е налице.
Един добър трик за контрол на кръвната захар е комбинирането на фъстъци с въглехидратни храни, които иначе повишават стойностите ѝ, например плодовете. Ако ги консумирате в компанията на фъстъци, влиянието на плодовете върху кръвната захар няма да е така осезаемо.
Подобряват сърдечносъдовата функция.
Богатото наличие на антиоксиданти във фъстъците ги прави здравословни за сърдечносъдовата система. Те намаляват възпаленията и стимулират работата на сърцето и кръвоносните съдове. Фъстъците спомагат за намаляване на холестерола и контрол на кръвното налягане.
В тях се съдържат ненаситени мастни киселини, които имат пряко отношение към контрола на холестерола. Консумацията на фъстъци спомага за предотвратяване на отлагане на холестеролни плаки по съдовете и втвърдяването на стените им.