„Шапът е най-силно заразното заболяване при животните. Забраната е направена навреме, взети са всички мерки да не се разпространи заболяването”, коментира решението Димитър Михайлов.
Изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите в България сподели в “България сутрин”, че пазарът е много гъвкав, а Европа произвежда достатъчно месо. По думите на Михайлов главно внасяме от Испания – 38 хиляди тона месо, следвани от Германия – 19 хил. тона, Нидерландия – 10 хил. тона, Франция – 8 хиляди.
„Европейският пазар реагира доста бързо и в Германия започнаха да колят повече животни. Това е добре да потребителите, ще се понижи цената. Докато не се обяви, че няма повече разпространение на болестта, това ще държи цените ниски. Пазарът реагира на промените“, каза Михайлов и добави, че в България няма доказано разпространение на шап.
Пред Bulgaria ON AIR експертът добави, че 35-40% от месото на пазара ни се произвежда в България. Предимно е за прясна консумация. Качеството е като в ЕС, няма абсолютно никаква разлика, каза Михайлов и добави, че нашето пристига навреме в търговските вериги.
Михайлов изтъкна, че за да се увеличи производството у нас, трябва да се направя една или две по-големи кланици. Той отбеляза, че изнасяме свинско месо за Гърция и Румъния – годишно износът е около 7-7,5 хил. тона. Годишно произвеждаме около 83-85 хил. тона. Под 10% от продукцията се изнася.
Как да разпознаем прясното месо
Изпълнителният директор на Асоциацията на свиневъдите подчерта, че месото трябва е със светлорозов цвят, да няма петна, да има мирис на прясно месо. Прясното месо не трябва да се предлага като такова повече от 8-10 дни.
Според него у нас се наблюдава стабилизиране на сектора след толкова години на турбуленция. Заплахите обаче остават: болестите, проблемите със Зелената сделка (прави производителите ни неконкурентни).