В навечерието на Великден експерти от Българска агенция по безопасност на храните напомнят какво да гледаме, когато купуваме агнешко месо и яйца. В търговската мрежа агнешкото месо може да бъде предлагано във вариант трупче /цяло агне/, труп на половинка, четвъртинка, също така и в разфасовка, която да е с потребителска опаковка, пише „Марица“. При закупуване на неопаковано месо потребителите да внимават за здравната маркировка на агнешкото трупче. Тя показва ветеринарния регистрационен номер на предприятието, където е добито месото. По външни признаци можем да разберем, че едно месо е прясно, ако е със суха повърхност, без слуз, с приятно бледорозов цвят. Мазнините му са светли, бели, до леко кремави. Опакованото в потребителска опаковка месо, или т. нар. разфасовка, трябва да има етикет. Месото да се съхранява в хладилни условия при температура, оказана от производителя, и да се следи за срока на годност, поставен от производителя на потребителската опаковка. При трупчетата трябва да се поиска информация на щанда откъде е закупено месото. Кокошите яйца трябва да бъдат пресни, клас А. Те се предлагат при температурни условия до 18 градуса. Срокът на годност е 28 дни от снасянето на яйцето. Върху черупката всяко яйце се маркира код на производителя, който показва: първата цифра – начина на отглеждане на носачките, след това – две букви, за българските яйца „BG“, и следващите цифри показват поредния номер на вписване на оператора в регистрите на Българската агенция по безопасност на храните.
Знаехте ли това? Ветеринари разкриха как да познаем дали агнешкото е прясно!
ADS