Светлият и красив християнски празник – Великден, ни поднася много предизвикателства. Завладени от приятната атмосфера в неговото приготовление, често забравяме за някои възможни рискове.
Радостният празник е предшестван от най-дългия и строг пост, с много ограничения, което крие опасности за здравето ни. Празничният обяд е символ на плодородие и изобилие – всичко да е пъстро, цветно, а настроението да е слънчево.
Задължителен елемент е богатата трапеза, на която присъстват боядисани яйца, козунаци, салати, агнешко или ярешко месо и не на последно място различни алкохолни питиета, отбелязва в интервю за news.bg доц. Людмила Нейкова, началник на Клиника по спешна токсикология на Военномедицинска академия (ВМА).
Тя предупреждава, че именно преяждането е един от „великденските рискове“ и може да доведе до неприятни последствия като: панкреатит; жлъчно-чернодробни реакции; стомашно-чревни разстройства – гадене, диария, повръщане, коремни болки; световъртеж; дехидратация и ниско артериално налягане, ускорен пулс; сънливост и умора, главоболие и колапс.
При претоварването на храносмилателната система настъпва неефективно разграждане и усвояване на веществата. За да се избегне преяждането, е добре да се консумират малки порции, както и свежи сезонни салати.
Символ на празника са боядисаните великденски яйца.
През черупковите яйчни пори боята може да прониква във вътрешността и да обагри белтъка на яйцето. Препоръчително е да се обелва не само черупката, но и ципата на яйцето. Има данни, че тези бои, при редовна и/или прекомерна употреба, предизвикват хипер активност и когнитивни затруднения в детска възр
Затова варенето им трябва да е минимум 10 минути, а жълтъкът не трябва да бъде в течно или полутечно състояние. Яйцата трябва да се съхраняват задължително в хладилник – по този начин срокът им годност се удължава до 10 дни след сваряването и последващото боядисване. Листните зеленчуци е добре да се измиват обилно с течаща вода (листо по листо), съветва токсикологът.
От значение има и количеството консумирани яйца и пресни салати. Не бива да се изяждат повече от 2 яйца наведнъж и най-много 3-4 на ден. Прекомерната консумация на жълтък може да провокира жлъчни спазми, а на белтък – алергични реакции.
Традиция за Великден е приготвянето на агнешко или ярешко месо. Печенето трябва да е бавно – по този начин месото се освобождава от мазнините. Здравословно е да не се яде горещо, а с температура около 30ºС, за да се отдели от него лойта, която е с много холестерол, казва още доц. Нейкова.
Традиционен елемент са калоричните козунаци, като съчетаване консумацията им с натурално кисело мляко е препоръчително. С киселото мляко се внасят пробиотици, нужни за доброто храносмилане и чревен пасаж.