Антибиотиците трябва да са навреме и то само за бактериална инфекция, понякога за профилактика. Затова трябва да се реагира, когато има някакъв обществен интерес или се увеличава броя на някои инфекции. Трябва да се правят много хубави инструкции, които да се спазват от лекарите. Това каза проф. Тодор Кантарджиев по БНТ.
„Против вирусите, киселото зеле и туршията са прекрасни антиоксиданти, добре действат и стимулират. Те дават богатство на микроорганизми, на лактобацили, чийто клетъчни стени са един много хубав стимулатор на имунитета. Уравновесяват чревната флора или както сега се казва микробиотата на червата.
Лактобацилите и дрождите, които са във ферментиралите туршии и киселото зеле, са един от стимулаторите на флората. А преди стотина години, през зимата това е било единственият начин за добавяне на витамин C към храната на българина“, обясни проф. Кантарджиев.
По думите му, не трябва да забравяме също и луканките, и суджуците, чиито вкусови качества предават българските лактобацили:
„Не е хубаво да има консерванти, защото освен всичко друго, те убиват и нормалните бактерии и дрожди, които живеят в червата ни.“
Умереното количество на алкохол също е полезно за здравето, добави той.
„Остатъчна кашлица – обикновено тя се дължи на след прекарана пневмония или бронхит. Това се дължи на остатъчна инфекция, някакви вътреклетъчни, най-често бактерии. И тогава опитният лекар знае кои антибиотици са срещу вътреклетъчните бактерии и как се дават – 7 дни се взима антибиотика, три дена се почива и след това още три дена. Десетдневен курс с прекъсване“, обясни Тодор Кантарджиев.
Очаква се пик на вирусните заболявания у нас след Нова година, каза още професорът и е доволен, че тази година има ръст на желаещите да се ваксинират срещу грип.