Парашутистите край Ботевград скочили от балон без регистрация и летателна годност!

0
8
768x432[3]
Нюз.бг

Балонът, от който по-рано днес скочиха двама парашутисти край Ботевград, единият от които загина, е без документи регистрация и летателна годност. Това заяви пред журналисти, главният директор на „Гражданска въздухоплавателна администрация“ Анелия Маринова.

Тя уточни, че балонът е собственост на физическо лице, известно на „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

Тя подчерта, че пилотът на балона също е бил нелицензиран. Маринова поясни, че срещу това лице са получавани няколко сигнала и са извършвани проверки. По думите й на 13.10.2024 г. е съставен констативен протокол за установени административни нарушения.

Маринова отбеляза, че в страната има регистрирани 11 балона, от които само 4 са с летателна годност. Тя посочи, че глобата за използване на балон без летателна годност е от 3 до 10 000 лева. Същата е и глобата за пилота без лиценз.980x551 1729685133[1]

Директор на „Гражданска въздухоплавателна администрация“ изтъкна, че покупката на такива балони няма как да бъде контролирана. Тя уточни обаче, че всяко лице, което придобие такова средство трябва да подаде документи за него в „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

Маринова заяви, че няма изрична забрана от балон да скачат парашутисти. Любителите на екстремни спортове стават все по-изобретателни в търсенето на силни усещания, поясни тя. Маринова добави, че не е необходимо разрешение за такъв полет. По думите й е достатъчно балонът да има всички документи и пилота да е лицензиран.

Ще потърсим законодателни изменения, защото нямаме силите и ресурсите да бъдем навсякъде, където се извършват подобни действия, каза още Маринова.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че се води разследване по случая.

От Нова телевизия пък съобщиха, че е задържан собственикът на балона. Лицето Веселин Христов е и човекът, който управлявал леталното средство при фаталния скок.


ADS