Почна се : Париж незабавна покана към Украйна за НАТО!

0
9
Screenshot 2024 10 19 172649[1]
Френският външен министър Жан-Ноел Баро Източник: БГНЕС.

Френският външен министър Жан-Ноел Баро заяви, че Париж изразява отвореност към идеята за незабавна покана към Украйна за присъединяване към НАТО, но уточни, че е необходимо разговорите по въпроса между съюзниците да продължат, съобщи Ройтерс.

„Що се отнася до поканата към Украйна за членство в алианса, то ние сме открити към подобна възможност и това е разговор, който водим с нашите партньори“, отбеляза ръководителят на френската дипломация на пресконференция в Киев с украинския си колега Андрий Сибига.

Баро каза още, че ако се окаже вярно, че Северна Корея изпраща войски в Украйна в помощ на Русия, това ще бъде сериозна ескалация и ще покаже, че Москва изпитва проблеми във войната.

Сибига, на свой ред, се солидаризира с тази оценка и изтъкна, че разполагането на военен контингент от КНДР в подкрепа на руската инвазия крие „огромна“ опасност от допълнително изостряне на обстановката.

През седмицата украинският държавен глава Володимир Зеленски осъди Северна Корея, че е изпратила свои офицери в редовете на руската армия и че подготвя 10 000 войници, за да подкрепи военното усилие на Москва.

Русия и КНДР отричат да участват в оръжейни трансфери помежду си. Кремъл отхвърли и твърденията на Южна Корея, че Северът може да е изпратил военнослужещи, които да помогнат на Москва срещу Украйна.


ADS