Атанас Пеканов : Отказваме се от пари, за да даваме пари и да плащаме по-скъп ток!

0
18
82d78160ab783e666ce67246fc65b9a01
Източник : Нюз.бг

Ситуацията с Плана за възстановяване и устойчивост в България е – отказваме се от парите от ЕС, за да плащаме и да продължим да плащаме на въглищните централи и едновременно с това да плащаме за по-скъп ток.

Така в студиото на БНТ обясни ситуацията, в която политическите партии са вкарали България, Атанас Пеканов, вицепремиер в служебните правителства на Стефан Янев и Гълъб Донев.

Той призна, че е отчаян, тъй като явно сме се отказали да правим реформи, дори и срещу пари от Европейския съюз.

Категорично вината да се не приемат законите и Пътната карта е на политиците, според Пеканов, макар и да не спомена имена на конкретни политически партии, които с обещания и несъстоятелни твърдения печелят избиратели. Единствената година, в която въглищните централи бяха на печалба е 2022 г., след тази година – 23 и 24 година – ние ги субсидираме, т.е. държавата и политиците взимат пари от данъкоплатците и ги дават на централите, за да продължат те да работят.

Отказът да се гласува Пътната карта, е още по абсурден, според Атанас Пеканов, тъй като самият документ не е конкретно обвързващ, а определя какво ще се случва в бъдеще. Това е като прогноза за времето, посочи Пеканов и попита: „Ти, ако скъсаш прогнозата за времето, то няма ли да се случи?“ Това обаче, което се случва при едно такова действие, е загуба от 266 млн. евро.

Всичко по ПВУ трябва да приключи до 2026 г., припомни Пеканов и подчерта, че към момента не сме изпълнили и 50%.

Като цяло и за в бъдеще политиката на ЕС е да дава пари срещу реформи. Такава политика се залага и в новата ЕК и сега е моментът да бъдем активни, ако не искаме такъв подход. Но и сега българската политика е пасивна – както е бил пасивна преди години, когато са се приемали правилата, които сега отхвърляме. Такава реакция освен че е безперспективна, е и безсмислена, според Атанас Пеканов.

Според него служебното правителство няма смисъл да иска мандат от Народното събрание, за да предоговаря ПВУ, тъй като мандат е даден. И не само – а правителството, в което самият Атанас Пеканов е участвал, е било задължено да предоговаря. И в това Пеканов не вижда много смисъл, тъй като националният ПВУ е изготвен при относителен консенсус на политическите сили.

Също така Атанас Пеканов препоръча да не се иска тази година още един извънреден доклад за готовността ни за влизане в Еврозоната, а да се изчака поне до пролетта на следващата година. Реално, по думите му, в момента се отдалечаваме от еврозоната, защото не вървим към нея, стоим на едно място, дори и да се овладеят инфлационните тенденции. Според него целта на България за влизане в еврозоната трябва да бъде 1 януари 2026г.


ADS