Пентагонът праща ударна група водена от самолетоносач “ Труман“ към Близкия изток!

0
16
1470232728[1]
Самолетоносача "Труман" води ударната група!

Министърът на отбраната Лойд Остин е разговарял с израелския си колега, министъра на отбраната Йоав Галант, съобщава CNN. Разговорът е проведен в понеделник, но не става ясно дали това е станало преди или след старта на сухопътната операция на израелската армия в Южен Ливан.

Направен е преглед на събитията в областта на сигурността и израелските операции, се посочва в доклад на Пентагона за проведения разговор.

Има съгласие между Остин и Галант за „необходимостта да се демонтира инфраструктурата за нападения по границата и да се гарантира, че ливанската „Хизбула“ няма да може да извърши нападение в стил 7 октомври срещу северните общини на Израел“, пише в изявлението генерал-майор Пат Райдър, говорител на Пентагона.

„Министърът ясно заяви, че Съединените щати са добре подготвени да защитят американския персонал, партньорите и съюзниците си пред заплахите от Иран и подкрепяните от него терористични организации и са решени да попречат на всеки участник да се възползва от напрежението или да разшири конфликта. Министърът и министър Галант обсъдиха сериозните последици за Иран, в случай че той реши да предприеме директна военна атака срещу Израел“, се казва в изявлението.

В Х самият министър Лойд Остин публикува изявление по-късно, в което предоставя информация за разговори с Йоав Галант.

Ясно заявих, че Съединените щати подкрепят правото на Израел да се защитава.

Лойд Остин говори и за нуждата от дипломатическо решение, за да се гарантира, че цивилното население може да се завърне безопасно по домовете си от двете страни на границата.

Съединените щати са добре подготвени да защитават американския персонал, партньорите и съюзниците си пред заплахите от Иран и подкрепяните от него терористични организации и са решени да попречат на всеки участник да се възползва от напрежението или да разшири конфликта. Отново подчертах сериозните последици за Иран, в случай че реши да предприеме пряко военно нападение срещу Израел.“

Вчера стана ясно, че САЩ изпращат допълнително няколко хиляди военни в Близкия изток, като таа ще увеличат общия брой на военните в региона до 43 000 души. Миналата седмица Пентагонът обяви, че самолетоносачът „Труман“ ще се отправи към Източното Средиземноморие на фона на нарастващото напрежение между Ливан и Израел. „Труман“ се добавя към военното присъствие на САЩ, което вече е в региона, включително и към самолетоносача „Рузвелт“.


ADS