Проф. Георги Фотев: 6 пъти избори, 7 пъти предизборна кампания! Диагнозата – оглупяване на нацията!

0
19
fotev[1]
Фрогнюз.

Шест ялови предсрочни парламентарни избори и предизборна кампания за седми път! Философско-Социологическата диагноза е оглупяване на нацията.

Клиентилистка партия побеждава, но не може да формира самостоятелно правителство или нормална коалиция. Проблемът не е в липсата на сговорчивост. Има невъзможни политически компромиси, които биха направили политиката напълно безсмислена. Беше експериментирана аварийно квази-коалиция (сглобка), която плиткоумните медии и коментатори не разбраха, а противниците на реформата я взривиха, когато тя стана опасна за тях. Публиката не разбра какво се случи.
***
Нито един дебат върху фундаменталните проблеми на продължителната политическа криза и кризата на ценностите. Никакъв сериозен дебат в публичния форум на политическото общество върху характера на кризата и за провалените една след друга предизборни кампании. Плитки и банални дрънканици в големите медии за безпътицата на нацията. Няма ли кой да спре безумието и оглупяването на нацията. Проклет въпрос!

Необходими са дълбоки реформи за освобождаване на пленената държава. Необходима е надеждна национална сигурност срещу призрака на кръвожадния голям „брат“. Сипят огън и жупел върху реформаторите. В тази страна ненавиждат скрито или открито реформаторите. Мнозинството от народа не знае какво иска. Мнозинството от парламента, националните медии и мнозинството от населението оглупяват. Как се философства с чук в ръка(Ницше)? Сърцето ме боли да го кажа.

ЗАЩИТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА И СВОБОДАТА НА СЛОВОТО. Похитени са! Слепи и глухи ли сте? Оглупели ли сте? В изборите ще участват над 30 партии и коалиции. Повече са от предходните избори. Увеличава се задръстване на предизборния терен от политически полу-идиоти, шмекери, ментаржии. Да спечелят един процент, да се вредят за субсидии от държавните пари. Някои от тях са в парламента. Политически вандали. Това не е грижа за демокрацията. Отчайващо неразбиране на СЪЩНОСТТА на модерната демокрацията, смисъла на конституцията. Глупост на законодателите.

На никого през ум не мина да анализира дейността и резултатите на Централната избирателна комисия от предишните избори. Зашеметяваш брой нарушения според изборните книжа. Съобщиха го. Последва гробно безмълвие. Безпомощна комисия. Отново е оплетена в кълчища. Скръб. Оглупели!

Служебният премиер се тупа в гърдите за предишните „честни избори“. Говори глупости. Господи помилуй! Не знае какво говори. Той не знае или се прави на ударен с мокър парцал, че има убедителни доказателства за огромен брой купени и инсталирани гласове.

Престъпна слепота и съучастие, поради бездействие. Медиите и публиката ни чули, ни видели. Пак ли ще бъде за седми път същото ? Къде е чука? Вразумяването да дойде незабавно. Няма време.
Само националните медии могат да обърнат нещата в тази предизборна кампания. Да изключат от студията си плиткоумните и продажни коментатори, пишман анализатори и агитатори. Медийни дебати между главните водачи! Какво е това лигавене, че някои отказвали?!

Водещите да се подготвят за всяко предаване. Във фокуса на вниманието да са действителните, важните, острите, болезнените въпроси на обществото. Никакви спекулации с електорални сондажи. Никакви манипулации на общественото мнение. Толкова гнусно е. Стига с баналните въпроси кой с кого ще се коалира. Ще дойде времето за това. Всекидневно и всекичасно мобилизиране на участието в изборите. Ако редакторите ви не знаят как става това да питат знаещите.

Големите медии носят тежка отговорност за печалното състояние на националното политическо общество. Те са отговорни за оглупяването на нацията. Журналистите са призвани на тези избори да направят революция в обществените нагласи. Да, революция! Активно общество сега. Иска се смелост. Страхът е най-големият порок.

Мистерията на националното оглупяване не е по рождение. Ако е по рождение няма спасение, както би казал Кант. То е артефакт. Произвежда се в обществото. Посочих как. В тази предизборна кампания сме призвани всички да гласуваме и да измием срама от челото на нашето свидно Отечество.

 


ADS