Политици и правителство към българите : Да пазим независимостта си!

0
1
69181dd6db17277ccd5d1199958d140e 300x183[1]
Дир.бг

Правителството, премиерът и политическите лидери поздравиха българите с честването на независимостта ни като държава.

„Днес отбелязваме 116 години от Независимостта на България – огромно държавно постижение, забележителен български дипломатически успех и ярък исторически пример за стремежа на нашия народ към демокрация, просперитет и международно уважение“, гласи поздравът от страницата във Фейсбук на Министерския съвет.

„Да пазим своята независимост! Честит празник, българи!“, призовават още от служебния кабинет.

В своя личен профил служебният премиер Димитър Главчев също честити празника, а вместо пожелания, публикува снимка на Манифеста към българския народ за обявяването на независимостта от цар Фердинанд I.

От ГЕРБ също отправиха своя поздрав към нацията за 116 г. Независимост с фотос на Манифеста.

На 22 септември България отбелязва Деня на независимостта. На тази дата през 1908 г. княз Фердинанд заедно с министър-председателя Александър Малинов и министрите от Демократическата партия обявяват България за независима държава.
Князът, който е провъзгласен за цар, прочита знаменития Манифест в църквата „Св. Четиридесет Мъченици“ във Велико Търново, с което отхвърля васалния режим на Османската империя.
Празникът е символ на силата на българския дух и обединение, защото слага край на дългата борба за свободна независима държава. Справка в периодични издания оттогава показва как е отразена и посрещната новината.
„Народът се почувства удовлетворен и обзет от неописуем възторг. Той вярва, че този акт ще се посрещне съчувствено от всички просветени народи и че ще намери одобрението на великите сили, но в същото време тоя миролюбив народ е готов да се бори с последна капка кръв срещу всеки, който в днешния момент би ни нападнал.“, пише на първа страница на в. „Пряпорец“ (орган на Демократическата партия), брой 109 от 23 септември 1908 г.
Във в. „Нов Век“, който е орган на Народнолибералната партия, създадена от Стефан Стамболов, статия на първа страница гласи: „Рядко едно правителство е намирало такава мощна морална подкрепа от страна на цял един народ, сплотен за защитата на поруганата си чест. Рядко една държава се е намирала в по-подготвено положение от нас, когато се е отнасяло да подкрепи своето справедливо домогване, каквото е в конкретния случай нейната независимост.“

 


ADS