Полша предложи Крим да бъде прехвърлен под мандат на ООН. „Крим е Украйна. Точка“ – отговориха в Киев!

0
10
крим

Украинското министерство на външните работи заяви, че териториалният статут на Крим и целостта на Украйна не могат да бъдат предмет на обсъждане или компромис. Това бе отговорът на полското предложение Крим да бъда под мандат на ООН.

„Крим е Украйна. И точка… Крим е центърът на тежестта на европейската архитектура за сигурност. Пълното му възстановяване е възможно само след пълна деокупация на цялата територия на Украйна, включително украинския полуостров“, се казва в коментар, публикуван на сайта на украинското външно министерство вечерта на 19 септември.

Украинските дипломати добавиха, че очакват силна подкрепа от западните партньори, за да „принудят Русия да се върне към спазването на международното право и Хартата на ООН, да изтегли своите войски и оръжия от цялата суверенна територия на Украйна и да възстанови нейната териториална цялост“.

„Всички усилия трябва да бъдат насочени към бързо постигане на тези цели, а не към задоволяване на апетитите на Кремъл по един или друг начин за сметка на интересите на Украйна и международното право“, отбелязват от МВнР.

По-рано полският външен министър Радослав Сикорски пое инициативата за преминаване на Крим, който Русия анексира през 2014 г., под мандат на ООН. Говорейки на конференция в Киев на 18 септември, политикът каза, че полуостровът е от ключово значение както за Москва, така и за Киев, така че страните „няма да могат да се споразумеят без демилитаризацията на Крим“, ако започнат да обсъждат мирните условия.

„Бихме могли да го поставим под мандат на ООН с мисията да подготвим честен референдум, след като проверим кои са неговите законни жители и други подобни… И можем да го отложим за 20 години“, предложи Сикорски един вариант.

Ръководителят на парламента на анексирания Крим Владимир Константинов на свой ред предложи да се инициира преминаването на Полша под мандата на ООН, „докато там се формира отговорно, честно правителство“.

Преди две години Русия и Украйна се опитаха да договорят мир. Когато блицкригът на Путин се провали, той дори се съгласи да обсъди статута на Крим.

                                                                      Украинская правда, превод ФрогНюз


ADS