Умъртвяват 200 слона в Зимбабве, за да нахранят хората, останали гладни заради сушата!

0
13
Elephant herd walking in Mashatu Game Reserve
Нюз.бг

Властите в Зимбабве планират да умъртвят 200 слона, за да осигурят храна за общностите, изправени пред глад заради най-голямата суша от десетилетия. Това предаде агенция Ройтерс.

Сушата, предизвикана от Ел Ниньо, унищожи посевите в Южна Африка, като засегна 68 милиона души и причини недостиг на храна в целия регион.

„Можем да потвърдим, че планираме да убием около 200 слона в цялата страна. Работим върху модалностите как ще го направим“, заяви Тинаше Фарауо, говорител на Службата за паркове и дивата природа на Зимбабве. По думите му слонското месо ще бъде раздадено на общности в страната, засегнати от сушата.

Фарауо посочи, че умъртвяването е също така част от усилията на страната да освободи своите паркове, които могат да поддържат само 55 000 слона. Зимбабве е дом на над 84 000 слона.

Умъртвяването на слонове е първото от 1988 г. насам. То ще се проведе в четири области в страната. Подобен ход бе предприет и в съседна Намибия по-рано тази година.

Повече от 200 000 слона живеят в защитена зона, разположена в пет южноафрикански държави – Зимбабве, Замбия, Ботсвана, Ангола и Намибия, което прави региона дом на една от най-големите популации на слонове в света.

При тежка суша конфликтите между хора и диви животни могат да ескалират, тъй като ресурсите стават все по-оскъдни. Миналата година 50 души загинаха в Зимбабве при нападение от слонове.


ADS