Туристическият бранш пита : Къде са компенсациите за високите сметки за ток?

0
17
pari1
Източник : Фрогнюз

Туристическият бранш изразява дълбокото си разочарование от бездействието на министъра на финансите Людмила Петкова и министъра на енергетиката Владимир Малинов по отношение на обещаните компенсации за изключително високите сметки за електрическа енергия.

В отворено писмо, подписано от Националния борд по туризъм, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация за туризъм, Българската асоциация на заведенията и Сдружение на заведенията в България, туристическите организации изразяват своето недоволство от липсата на реализация на договорените и гласувани от Народното събрание компенсации.

Въпреки че предложенията са преминали през енергийната комисия и са били гласувани на две четения в парламента, факт е, че фактурите за юли и август вече са пристигнали и компенсациите все още не са изплатени.

„В тези трудни времена ние възприемаме липсата на действия като неуважение и пренебрегване на българския бизнес от страна на министрите Людмила Петкова и Владимир Малинов.

Това бездействие не само че може да доведе до множество фалити, но и представлява заплаха за стабилността на цялата икономика“, подчертават от бранша в своето писмо. Те посочват, че макар и осъзнаващи необходимостта от ратификация от Европейската комисия, все пак настояват за незабавни действия от страна на двете министерства и на българското правителство, за да се ускорят процедурите.

Според представителите на туристическия бранш има възможност компенсациите да започнат да се изплащат още преди приключването на въпросната ратификация. Те призовават правителството, включително и служебното, да изпълни ангажиментите си и да предприеме необходимите стъпки за разрешаване на проблема.


ADS