85 000 ваксини срещу новия Ковид „Флирт“ идват през септември!

0
77
Omicron Variant on test tube
Днес.бг

Ваксини за новия подвариант на Омикрон пристигат у нас. 84 960 дози ще бъдат доставени през първата седмица на септември. съобщават от здравното министерство.

Очакват се препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинацията срещу корона вирусна инфекция през есенно-зимния сезон на 2024/2025 г.

Ваксините са адаптирани към подварианта и разработени да реагират срещу настоящите доминиращи и нововъзникващи под щамове.

В момента у нас вече е активен подвариантът „Флирт“, след като по-рано той се разпространи силно в Гърция. Атрактивното име обаче няма общо с идеята за фриволно поведение през лятото, а се дължи на съчетанието на първите букви на променените аминокиселини.

Само за седмица в средата на август броят на повалените на легло от корона вирус у нас бе над 500 души по данни на Националния център по заразни и паразитни болести. От началото на годината в страната са регистрирани над 7200 случая, но все по-малко от инфектираните правят лабораторни тестове.

Вирусът протича по-леко след серията мутации, през които премина с края на пандемията, но някои инфектирани, както и хронично болните хора продължават да са уязвими и често развиват усложнения. Новата партида ваксини е приложима на възрастни и деца от 6-месечна възраст.


ADS