Британски танкове Challenger 2 участват в украинското настъпление в Русия! Ватниците мълчат като мушнати гайди!

0
79
orig[1]
Дир.бг

Украинските войски използват британските танкове Challenger 2 при офанзивата си в Русия, съобщават източници на Sky News.

Министерството на отбраната в Лондон отказа да коментира подробности, а украинските въоръжени сили също не дадоха коментар. Ако информацията се потвърди, това ще бъде първият път, когато британски танкове са използвани в битки на руска земя.

Вижте как изглеждат британските танкове Challenger 2 >> >> >>

Според правителствената политика на Лондон, Украйна може свободно да използва британски оръжия на руска територия. Източник каза, че това включва не само крилатите ракети Storm Shadow, но и танкове Challenger 2.

Подробности за това как и кога украинските сили са разположили танкове Challenger 2 в руския регион Курск все още не са ясни. Няма информация и за бройката на британските танкове, участващи в настъплението. Знае се, че те са в състава на 82-ра десантно-щурмова бригада на Украйна, която участва в бойните действия на руска земя.

Киев разполага с минимум 200 обучени танкиста, можещи да управляват и ползват британската машина.

Challenger 2 е един от най-съвременните танкове в света. Той е на въоръжение в британската армия от 1994 г. насам. Едно от основните му предимства е многослойната броня тип Chobham, в която се използват керамични пластини.

Такава броня е ефективна както срещу кумулативни, така и срещу снаряди с обеднен уран. Тежащият над 62 тона танк се смята за един от най-добре бронираните в света.


ADS