Прокурори влязоха в именията на Вълка! Ама вълците са много и алчни!

0
67
IMAGE 12097743 40 0[1]
Нюз.бг Стадото е голямо!

Прокурори и полиция, ръководени от Комисията за противодействие на корупцията, са влезли в имоти на Румен Гайтански – Вълка в София.

Обиските са във връзка с обявеното преди няколко дни разследване на КПК – бивша КПКОНПИ – на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие (ББР).

Претърсва се и фирма в Кърджали, за която се твърди, че е получила 30 млн. лева от кредита. Проверяват се фирми и обекти, за които има данни, че са свързани с бившия кмет на града Хасан Азис.

По-късно през деня министърът на вътрешните работи Калин Стоянов потвърди, че има акция, свързана с Вълка, както в столицата, така и в цялата страна. Той добави, че се съдейства на антикорупционната корупция

Претърсен е и имот на бивш директор на ББР. По непотвърдена информация управителят на фирмите бенефициенти и бившият шеф на банката са напуснали страната и ще бъдат обявени за издирване.

Според БНТ преди няколко дни са напуснали България Румен Гайтански и бившият директор на ББР Стоян Мавродиев.

На 9 август КПК съобщи за разследването като отговор на журналистически запитвания, след като в продължение на месеци (от ноември 2023 г.) от комисията не беше излизало никакво прессъобщение.

Разследването на КПК идва обаче в момент, в който в Народното събрание от страна на ПП-ДБ е внесено искане за смяна на директора й Антон Славчев, а от друга страна конфликтът и разцеплението в редиците на ДПС приближава кулминацията си. От групата на ДПС без Пеевски вече обявиха, че срещу техни членове институции се използват като бухалки.

Договорът за кредита от ББР е сключен през 2019 г., когато банката се управляваше от Стоян Мавродиев, и е предоставен на пътностроителната фирма „Роудуей кънстракшън“ с обезпечение на кредита сключен договор за доставка на инертни материали от „Пътстройинженеринг“ АД. Основен акционер в дружеството е фирмата „Биомайнинг“, свързана с Румен Гайтански – Вълка. В използването на кредита се намесва и трето дружество – „Кристална вода“, което дружество погасява задълженията на ТЕЦ „Варна“ АД към „Търговска банка“. ТЕЦ „Варна“ е собственост на Ахмед Доган.

Вчера обаче 24 часа съобщи, че почетният председател на ДПС иска да върне обратно собствеността в ТЕЦ „Варна“ на ексминистъра от правителството Орешарски Данаил Папазов. Изданието се позовава на документи в Търговския регистър от 12 август, а искането е 100% от централата отново да станат собственост на фирма „Сигда“, която купи през 2017 г. от ЧЕЗ ТЕЦ-а.

Пет години по-късно Комисията за противодействие на корупцията (КПК) започна разследване на кредита, когато той обаче вече е продаден от ББР. Банката продаде обезпечението – „Пътстройинженеринг“, на кърджалийската фирма „Ариете капитал“ само за 5 млн. лв. Така си върна едва 3% от отпуснатия заем, без да се броят лихвите.

ТЕЦ Варна, вече официализиран бизнес на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, се свързва в различни схеми, а и сигнали и съмнения, по които до този момент институциите не са се задействали. 2019 г. ТЕЦ-ът бе избран от държавата за студен резерв и получаше плащания от държавата за поддържането на капацитет. През 2020 г. бе обявено, че тази практика се прекратява, но по-късно стана ясно, че ТЕЦ „Варна“ отново получава пари от държавата – вече за балансираща енергия и друг тип резерв.


ADS