Гълъбин Боевски отново е в затвора за наркотици!

0
100
Galabin Boevski otnovo e v zatvora za trafik na narkotitsi 1722244145[1]
Днес.бг

Гълъбин Боевски отново е вкаран в затвора за трафик на наркотици.

Олимпийският ни шампион по вдигане на тежести е осъден на 6 години и 6 месеца затвор в Португалия за участие в опит за пренасяне на 1000 кг кокаин, пише „България днес“.

Българинът e заловен чрез агент под прикритие, с когото Боевски е договарял прехвърлянето на 50 бали с кокаин на стойност 50 милиона долара по море.
Гълъбин Боевски е задържан на 27 октомври 2020 г. заедно с още трима чужденци. Операция с кодово име „Твърда земя“ на специалните полицейски части в Португалия „Полисия Жудисария“ установява участието на тежкоатлета от Кнежа. Той е имал изключително важна роля в трафика.

Всичко започва месец преди ареста. 49-годишният Боевски и още едно неназовано лице в разследването преговарят с агента под прикритие Филтро за трафик на 1000 кг кокаин. В разговора става ясно, че трябва да бъдат прехвърлени по вода 50 бали с кокаин. Според разследването, което е описано в съдебното решение, трафикът е трябвало да стане в открито море. От един плавателен съд на друг с последващ разпределителен транспорт на сушата.

Първата среща между Боевски и агент Филтро е в португалския град Албуфейра. Той се намира на 16 км от друг град – Виламоура, където през последните няколко години щангистът е живял със своята съпруга Красимира и най-малкото им дете Майра.

Във втората среща полицаят под прикритие получава точна информация за акцията по разтоварване на кокаина. На 29 септември следва нов разговор. В него Агент Филтро показва на Боевски и неговия партньор кораба, с който ще бъде претоварен кокаинът. Полицаят получава 25 000 евро от съучастника на Боевски за първоначалните разходи по транспорта на дрогата. Според показанията в съда при една от срещите българинът е казал на агент Филтро, че ще трябва да наеме склад за съхранение на наркотиците.

Боевски казва още, че има списък с провизии, които трябва да бъдат закупени и предоставени на трафиканта, който ще докара кокаина по море – 500 литра бензин, вода и храна.

На 24 октомври Боевски се среща с агент Филтро. Щангистът е придружен от други двама подсъдими македонеца Иван и черногореца Младен. Агент Филтро получава инструкция, че ще бъде придружен от Иван по време на операцията по претоварването, транспортирането и разтоварването на кокаина.

Боевски съобщава на агента часа и координатите в открито море за мястото на срещата с платноходката, която превозва кокаина, се казва в разследването на португалската полиция. Според инструкциите на българина дрогата трябва да бъде откарана до вила или склад, за да бъде след това транспортирана с микробус на няколко пъти до друго място.

На 25 октомври Агент Филтро и македонецът Иван Кьосев заедно с още три лица отплават, но заради бурното море виждат платноходката с кокаина чак на следващия ден. Лодката с дрогата се казва Бонзър. Тя е управлявана от британеца Кристофър Добсън, който е пътувал с още две неидентифицирани лица.

При срещата се оставят провизиите на кораба. Капитан Добсън, Агент Филтро, македонецът Иван и още пет лица товарят 50 бали с кокаин, след което платноходката се отправя към брега на курортния район Алгарве. Там балите са разтоварени. Наркотиците са транспортирани с лекотоварен автомобил до вила в град Луле, който се намира на сушата и е на 14 км от Виламура. Междувременно Боевски е уведомен, че наркотикът е на сигурно място. Македонецът Иван остава на място във вилата, за да пази дрогата.

В град Албуфейра агент Филтро се среща с Боевски и черногореца Младен, за да бъдат закарани до вилата с кокаина. Българинът не тръгва с тях. Около 15.30 часа Агент Филтро и Младен влизат при македонеца Иван във вилата, където се съхраняват наркотиците. Точно в този момент започват арестите. Във вилата са намерени 50 бали с общо тегло 1008 кг и чистота между 92,3 % и 94,5 %, което сe равнява на 4 676 593 дози.


ADS