От невероятно шоу до фарс и културно самоубийство: Как реагира светът на церемонията?

0
92
paris23[1]
Дир.бг

Реакции на политици и други светски личности започнаха да валят веднага след церемонията по откриването на Олимпиадата. Част от тях приветстваха организацията във френската столица, а други – сериозно разкритикуваха сценария на домакините.

Русия и Унгария отправиха критики във връзка с церемонията по откриването на Игрите в Париж, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Русия беше изключена от участието в голямата спортна проява заради нашествието й в Украйна, припомня агенцията.

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова бълваше змии и гущери и заяви в „Телеграм“, че церемонията е била „огромен провал“. По време на нея е имало много неща, които не са сработили.

Тя спомена за проблемите в транспорта, след саботажа по високоскоростни железопътни линии във Франция, както и това, че зрителите, гледали откриването на живо, е трябвало да стоят часове наред под проливен дъжд, тъй като организаторите не били предвидили нито навеси, нито прилагане на технологии за разпръскване на дъждовните облаци.

Както се казва : Гладна кокошка олимпиада сънува!

 

Подобна критика дойде и от Руската православна църква, която изрази възмущение и спомена за „историческо и културно самоубийство“ в една „християнска столица на европейската цивилизация“.

В самата Франция се надигнаха гласове от страна на крайната десница относно някои сцени от церемонията. А епископи изразиха съжаление, че по време на церемонията е имало „сцени на подигравка и на осмиване на християнството“.

Разнородни коментари имаше в медии в целия свят относно церемонията, провела се вчера вечерта в центъра на Париж.

Френският „Монд“ отбелязва, че сценографът Тома Жоли е успял да представи импресивно шоу в една столица, превърната в гигантска сцена. Клонящият вдясно френски „Фигаро“ определи церемонията, като страхотна, но допълни, че е имало ненужни провокативни сцени, в това число и очевидно разиграване на сцената с Тайната вечеря на фона на модно дефиле.

Според „Ню Йорк таймс“ церемонията от една страна е била различна и развлекателна, но от друга страна е била поредният раздут спектакъл, създаден за телевизията. Според „Вашингтон пост“ церемонията е върнала блясъка на това събитие, помръкнал през последните години и е въплъщавала дръзко мислене, добавя БТА.


ADS