ДПС в очакване на последната дума на Доган, мисли и за втория мандат

0
133
доган
Източник : Нюз.бг

Областните председатели на Движението за права и свободи се събират въпреки или пък в очакване на последната дума на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Това стана ясно от думите на едно от знаковите лица в ДПС Хасан Адемов, бивш министър на труда и социалната политика, който коментира ситуацията в партията от последната седмица днес за първи път пред БНР.

Тази сутрин активни участници в политическите коментари по медиите бяха Байрам Байрам и Хамид Хамид, които са взели участие в срещата вчера, втората поред среща на Ахмед Доган с актива на партията му. В събота в лятната резиденция на почетния председател на Росенец бяха разбунтувалите се депутати, които миналата седмица гласуваха според волята на Доган, станала публично известна от Рамадан Аталай, след като той бе изключен обаче от Парламентарната група на ДПС и остана независим депутат. Ахмед Доган препоръча да не се подкрепя правителството на ГЕРБ с първия мандат и с номиниран за премиер Росен Желязков. Точно обратното обаче защити като позиция ръководството на ПГ на ДПС в лицето на Делян Пеевски, което доведе до преброяване на гласовете на депутатите в пленарна зала. Вчера, в неделя, след срещата на Росенец, от пресцентъра на ДПС разпратиха е позицията на Делян Пеевски.

От позицията му, разпратена и до медиите под формата на резюме от участието му по БНР, става ясно обаче, че той е присъствал на срещата вчера в Росенец. От позицията му също така става ясно, че защитава тезата за нуждата от редовно правителство сега – „ситуацията в България и случващото се в Европа изискват полагането на максимум усилия за съставяне на правителство“.

Хасан Адемов определя случващото се като криза на механизма за вземане на решения и взимане на индивидуални решения със силов подход, без участието на колективните органи!

В ДПС водещият принцип винаги е бил решенията да се вземат след разговори, сега този механизъм „скърца“Централното оперативно бюро не е заседавало от националната конференция насам, признава Адемов, което означава, че от моментът на утвърждаването на Делян Пеевски и Джевдет Чакъров този орган не е работил и не е взимал решения. По думите му, уставът на партията ясно казва, че ако са допуснати нарушения в процедурите, трябва да има санкция.

Според Адемов ДПС е в „топ форма“, като на последните избори увеличи гласовете си и присъствието си в Народното събрание, обяснява Хасан Адемов. Партия като ДПС няма да допусне разединение и Движението „има съпротивителните сили да реши собствените си проблеми“.

Решение за втория мандат ще има след провеждането на необходимите обсъждания в ДПС, вероятно и след решаващата дума на Ахмед Доган.

Хасан Адемов обаче посочва, че се очаква почетният председател да се произнесе и да разтълкува посланието „Връщане назад няма“ – думи на другия председател на движението Джевдет Чакъров от събота, след тяхната среща в Росенец.

Според Адемов е ноторно известно, че лидерът на ДПС е д-р Ахмед Доган.

Оперативното ръководство се състои от двама души, които имат ясни права и задължения, обяснява още Адемов – „Всеки от председателите е с различен профил – „единият (Делян Пеевски, бел.ред.) идва от бизнеса, където решенията се вземат еднолично и се очаква да доведат до конкретни резултати“, а Джевдет Чакъров бил академичен човек, диалогичен, разчита на колективните решения.


ADS