Нема лабаво : САЩ разрешиха удари по цели в Русия!!! Германия и Франция също!!!

0
265
US President Joe Biden address to the nation from the Oval Office
Нюз.бг

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри използването на американски оръжия от Украйна за удари по цели в Русия, които атакуват украинския град Харков, след като Киев потърси разрешение от Вашингтон през последните седмици. Това потвърди държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в петък, цитиран от Ройтерс.

Говорейки на пресконференция в Прага след неформална среща на външните министри на НАТО, Блинкен не уточни дали разрешението на Байдън може да се разшири и да включва други руски градове и цели, разположени по-дълбоко в Русия.

Той заяви, че решението на Вашингтон представлява значителна промяна в политиката на Байдън, който досега упорито отказваше да позволи на Украйна да използва американско оръжие за удари в Русия. Това е резултат от стратегията на САЩ за адаптиране към бойното поле. Блинкън добави, че САЩ отговарят на това, което са видели във и около региона на Харков.

„През последните няколко седмици Украйна се обърна към нас и поиска разрешение да използва оръжията, които ние предоставяме, за да се защити от тази агресия, включително срещу руските сили, които се струпват от руската страна на границата и след това атакуват Украйна“, каза Блинкен.

„Това отиде направо при президента, и както чухте, той одобри използването на нашите оръжия за тази цел. В бъдеще ще продължим да правим това, което сме правили, а именно да се адаптираме и коригираме, когато е необходимо“, добави той.

Американският вестник Wall Street Journal потвърждава, че Съединените щати продължават да забраняват на Украйна да използва балистични ракети ATACMS за атака на цели в Русия.

Според WSJ, който цитира неназовани американски служители, Украйна ще може да поразява цели в Русия с артилерия и реактивни системи за залпов изстрел като GMLRS (обсегът им е около 70 км).

Украинските въоръжени сили обаче все още няма да могат да използват за подобни атаки балистични ракети ATACMS, които се изстрелват от пускови установки HIMARS и имат обсег до 300 км.

Харков, вторият по големина град в Украйна, се намира на 30 км от границата с Русия.

Според него американската помощ все още не е достатъчна за новите бригади в Харковска област

Това е вторият път тази година, когато Байдън тихо облекчава своята политика относно доставките на оръжия за Украйна. По-рано тази година той се съгласи на исканията за изпращане на далекобойни ракети, известни като ATACMS, на Киев.

САЩ са най-големият доставчик на оръжия за Украйна в нейната битка срещу пълномащабната инвазия, започната от руския президент Владимир Путин през февруари 2022 г.

В четвъртък американски официални лица заявиха, че американската политика ще продължи да забранява на украинската армия да използва ATACMS, които имат обхват до 300 км, и други далекобойни оръжия, предоставени от САЩ, за удари дълбоко в Русия.


ADS