Как САЩ и съюзниците, ще използват замразените руски активи, за да помогнат на Украйна?

0
275
orig[1]
Дир.бг

Страните от Европейския съюз официално приеха план за използване на печалбите от замразените в ЕС активи на руската централна банка за подпомагане на отбраната на Украйна, пише Ройтерс в анализ, цитиран от БТА.

Това е първият от поредицата ходове на Г-7 за използване на близо 300 милиарда долара замразени руски активи. Въпреки взетото решение ситуацията остава много сложна и може да създаде опасен прецедент.

Действията на ЕС използват факта, че лъвският дял от руските резерви, по същество облигации и други видове ценни книжа, в които руската централна банка е инвестирала, са съхранявани в базиран в Брюксел депозитар, наречен „Юроклиър“ (Euroclear) – международна организация за борба с прането на пари.

Съгласно споразумението 90 на сто от постъпленията, генерирани от облигациите, ще отидат в управляван от ЕС фонд за военна помощ за Украйна, а останалите 10 на сто ще подкрепят Киев по други начини.

ЕС очаква активите да донесат около 15-20 милиарда евро (16-22 милиарда долара) печалби до 2027 г. Очаква се Украйна да получи първия транш от около 3,5 милиарда евро през юли.

Това ще бъде в допълнение към програма за подкрепа от 50 милиарда евро, която ЕС създаде на 1 февруари.

Някои обаче все още са предпазливи, включително Европейската централна банка, която каза, че всяко изземване на руските активи трябва да се извършва само в съгласие с други сили от Г-7.


ADS