Полиция и ветеринарни инспектори започват проверка в магазините в Сливен. Инспекцията е за годност и произход на основните стоки, които се търсят преди празниците.
„Ние проверяваме всички мерки свързани с безопасността. Не само на клиентите, но и безопасността на помещението, както и дали се спазват законовите мерки като водене на документация, отчитане на продажби, правилното етикетиране на продуктите“, обяснява инсп. Василев от Икономическа полиция към ОДМВР-Сливен пред bTV.
Проверката на хранителния магазин е успешна, инспекторите нямат забележки.
„Тук всичко е нормално. Посочени са цените, има касов апарат, регистрирана е теглилка“, казва още инсп. Василев.
Служителите на икономическа полиция по празниците често проверяват заедно с инспектори от Агенцията по храните.
„Ние следим за безопасността на храните. В момента проверяваме храните, които присъстват на трапезата на българина по време на великденските празници – агнешкото месо основно, казва д-р Арнаудова от БАБХ към Сливен.
По думите ѝ се следи за спазване на срока на годност на продукта, както и за наличие на здравна маркировка, която показва страната на произход, и трябва да е обявена на етикета.
„При избиране на храна е хубаво клиентите да обръщат внимание на външния вид на продукта на първо място. В случая на прясното месо цветът трябва да е светлочервен, консистенцията да е плътна и еластична, както и мирисът – да е специфичен и приятен“, съветва инсп. Добринка Гинева от БАБХ към Сливен.
Проверките ще продължат до 8 май. Цената на агнешкото месо засега няма повишение, остава твърдо около 23 -24лв. за кг. В Бургас е най-евтино-20 лв. за килограм, а в София най-скъпо – 30 лв. за килограм!