Агнешко месо на рекордно висока цена ще ядем по Великден и Гергьовден. Въпреки че държавен фонд „Земеделие“ ще отпусне 1 млн. лева на кланиците, това няма да се отрази на джоба на българина.
Според овцевъди и търговци от Великотърновско килограм агнешко тази пролет ще надхвърли 20 лева.
В стадото на Стоян Христов в Дебелец има 200 овце и 180 агнета. Преди години в района имало 10 ферми, но сега неговата е единствената. Овцевъдите масово ликвидират стадата си заради двойно по-скъпите фуражи, поскъпналия ток и инфлацията.
„Кланиците в момента ги субсидират с по 10 лева на заклано агне и да не изкупуват по-малко от 7,50 лв. Според мен тази мярка е много неадекватна и няма да се отрази на агнешкото в търговската мрежа. Държавата трябваше да предприеме субсидирането на стопаните, а не на кланиците, като поеме част от цената, на която кланицата купува агнешкото. Ако държавата беше дала 2 лв. субсидия на стопанина, тогава кланицата щеше да ги пусне много по-евтино на пазара“, заяви Христов.
Търговците смятат мярката за закъсняла.
„Вече може би е късно за такава мярка, защото повечето големи производители, търговци, кланици си правят сметката по-рано и купуват нужната суровина“, коментира собственикът на верига месопродавници Димитър Минчев.
Заради инфлацията и нарасналите разходи българското агнешко месо ще поскъпне с близо 30%.
„При положение, че разходите са се качили двойно, миналата година агнетата ги продавахме на 7 лв. живо тегло, тази година – на 10 лв.“, каза Христов.
„Очакваме голямо поскъпване. Цената му ще е 20-30% по-висока от миналата година“, подчерта Минчев.
В повечето магазини във Велико Търново още не се предлага прясно агнешко месо. Заради очакваните високи цени и намалено търсене търговците смятат да пуснат малки количества за празниците.