Весела Коледа, но внимавайте с пиенето!

0
750
италия

Алкохолът е задължителна част от българската трапеза на Бъдни вечер и Коледа. Факт. Половин България ще започне семейната сбирка с джезве или чайник с греяна ракия. По традиция, както се казва. Внимавайте – греяната ракия се приготвя с карамелизирана захар, което увеличава двойно опияняващия ефект.

Ще завъртите главата преди да се усетите. Затова пийте на малки глътки и посягайте по-често към туршиите. Особено ценно е киселото зеле. С червен пиперец и зехтинче на вкус – мммм супер. Зелените домати (може и червени ако сте се сетили да сложите) също са много подходящи към ракията. Карфиол и парените червени чушки – прекрасно допълнение. Внимание! Пълна заблуда е, че ако хапвате тлъсти мезета, няма да се напиете. Тлъстото и мазното предизвикват шок в стомашните системи за ферментация, рязко натоварват черния дроб и злъчката. Замезвайте обилно, но без тлъстини или масло, както практикуват любителите на водката, например.

Друго важно правило: Не смесвайте напитки със зърнен произход – водка, уиски и джин, с такива от грозде – вино, коняк, бренди. Да не говорим за плодовите ликьори и пр. Празничните вечери са дълги, не бързайте с чашките.

Ако сте на вино, не е лошо да го смесвате с малко вода. Може да ви упрекнат, че не е „професионално“, но ще ви гарантира весела вечер и няма да имате проблеми на сутринта.                                                                                                                       Ако сте започнали с ракия или нещо друго силно, не запивайте с газирани напитки. Бързо ще „отнесете плувката“.

Излизането на студен чист въздух на терасата или на двора също е проблем. Освежаването е краткотрайно, а след това опиянението се връща като цунами…

Лекарите съветват: най-безопасно по време на празници е бялото вино. В България обаче червеното е царят на трапезата. Мнозина няма да спрат на втората или третата чаша. Старайте се поне да не бързате, не превръщайте пиенето в състезание.

Разказвайте случки, вицове, замезвайте и отпивайте с кеф. Не пийте на екс! Руският обичай да се обръщат чашите до дъно е довел до много беди и дори национални драми. Да пием нашите вина, както правят това французи, италианци и португалци с техните – бавничко, наслаждавайки се на качествата им и на срещата с близки хора. И не вярвайте, че домашните вина са по-ниско качество. Няма такъв филм. Майсторските вина са без грам консерванти и химия, с което не може да се похвали нито едно бутилирано вино от магазина, на каквато и цена да сте го купили.

Любителите на бира си знаят колко е нормалната доза. Знаят също че със сигурност ще прекалят. Махмурлукът след волни съчетания с твърд алкохол и бира е по-неприятен от този от вино.


ADS